3 Nisan 2015 Cuma

Trileçe



                                         BALKAN RÜYASI TRİLEÇE
             Keki  için malzemeler: 5 yumurta
                                                  10 yemek kaşıgı toz şeker
                                                  10 yemek kaşıgı un
                                                  2 paket vanilya
                                                  1 paket kabartma tozu
          Süt şerbeti için: 750 gram Mümkün ise günlük inek  sütü( Orjinali keçi ,koyun ,inek sütü karışımı  )
                                   200 gr çig paket krema
                                   3 yemek kaşıgı süt tozu (arzuya göre konmaya bilir )
            Karamel sos için: 5 yemek kaşıgı toz şeker
                                        25 gram margarin
                                        100 gr  çig krema
  YAPILIŞI: Yumurta akı ve sarısı ayrılır.Yumurta akları ve şeker kar haline gelene kadar  cırpılır. sarıları ayrı bir yerde cırpılıp  akların içine  katılır  mikser ile cok kısa ve düşük derecede cırpılır .un vanilya kabartma tozu elekten elenerek karılır  ve spatula ile   cırpılmadan sadece karışımın un ile karışımı saglanır . yagladıgımız dikdörtgen  fırın borcamına homojen olan karışım alınır . 180 derece fırında  30 dk   kürdan ile  kontrol ederek  kontrollu bir şekilde pişirilir .
 750 gram  sütün  bir bardagı  alınır ve ısıtılır , maksat  süt  tozunun erimesi için gereken  ısıyı alması  ısıttıgımız süte  süt tozu  eklenip karıştırdıktan sonra  diger sütün içine  geri  katılır.  krema eklenir kaşık ile karıştırılır .süt şerbetimiz hazır .Pişen kekimiz  fırından cıkartılır  soğuga  yakın ılık kıvamına gelince şerbet  üstüne dökülür.( orjinalı kek tapsiden   başka bir  tepsiye alınır  yani ters düz yapılır ama  gerek yok :)
Trileçe  bu şerbet ile  bir gece bekler ise harika sonuç alırsınız .
 şerbeti çeken  trileçemize sıra  sos  hazırlamaya geldi .
Bu sos olayı biraz sıkıntılı bir durum her kez tutturamıyor  karamel sosunu . Denemekte fayda var deyip  deneyin bence .Şeker  tavaya alınır karamelize olana kadar  kısık ateşte  bekletilir fazla karıştırmada. Daha sonra hızlı bir şekilde yagı katılır karıştırılır .şeker birden  taş gibi olsada yılmak yok devam   altı kapatılır ve krema eklenir karıştırılır .Bu şekilde sos hazır olur.
NOT: Hazır karamel sos  kullana bilirsiniz . Trileçe Balkan tatlısıdır ,hafif bir tadı vardır.
Özellikle Ramazan ayında   rahatlıkla tüketilir. Trileçe yi tüm  Balkan ülkelerinde tatmış biri olarak orjinalınıde bilen birisi  oldugum için  bu tarif  te irmik bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder