2 Ekim 2017 Pazartesi

AŞURE

 Verdigim ölcülerle 60 kase çıkıyor.
AŞURE
1 Kilo aşurelik bugday
2 su bardağı kuru fasülye(kuru hali)
2 su bardağı  nohut (kuru hali)
400 gr kuru üzüm
300 gr kuru incir
300 gr kuru kayisı
300 gr fındık
20 adet karanfil (kaynatıp suyunu kullanıcaz)
1.5 su bardagı kuş üzümü
1 çay bardağı pirinç
Yarım çay bardagı pilavlik bulgur
1 portakal kabugu rendesi
1 elma küp küp dogranmış
2 yemek kaşigı gül suyu
10 adet hurma
Kıvamı için kaynar su
8 su bardagi şeker(hepsini birden eklemeyin tadini kontrol edin .)
ÜZERI İÇİN
Ceviz
Kurudut
Nar
Antep fıstıgı
Tarçın
YAPILIŞI
Bugday, nohut,fasülye geceden ayri tencerelerde ıslatılır.
Bir gece suda bekleyen malzemeler sabah haşlamaya başlanır.
Bugdayı büyük bir tencereye koyup iyice pişirin tencere tüm malzemeleri alicak ölcüde olsun.Pişerken kaynar su ilave edin .
Ayri ayrı haşladiginiz nohut ve fasülyeyi süzerek icine ilave edin .Yıkadıginız pirinci, bulguru ekleyin.Bu arada ayri tencerede kayisiyi minik minik dograyip pişirip bugdaya ekleyin.İnciri ayri bir tencerede minikminik dograyip pişirin ama suyunu süzün bugdaya ekleyin.Fındiktan süsleme icin ayırip gerisini bütün bugdaya ekleyin.Portakal rendesi, küp küp elmayı kuru üzümü ekleyin.Hurmaları ayıklayip minik dograyip ekleyin.Kuş üzümunüde ayri bir tencerede biraz kaynatip kara suyunu süzüp bugdaya ekleyin.
Karanfilleri bir cezvede kaynatıp suyunu bugdaya katın.Bir cimdik tuz ekleyin.
Bu arada kıvamıni kontrol edin ve kaynar su ekleyin.İyice özleşen ve pişen malzemelerin şeker zamani geldi.
Ben bu ölçulere tam 8 su bardagi seker koydum .Ama birer kaşik sogutarak  kivamina ve sekerine bakarak ayarlayın.Gül suyunu ekleyin  sekeri ekleyin kıvamini ayarlayin sogudugu zaman katılaşıp sekerinin dahada azalicagini göz önünde tutarak ekleyin.
İki taşim daha kaynatip altini kapatin.Ve servis icin kaselere alin, süsleyin.Afiyet olsun #şifalımutfak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder